De Code ingebed in het social return beleid van veertien Twentse gemeenten

3 juli 2019

Sinds april wordt er in Twente door veertien gemeenten op een vernieuwende manier samengewerkt op het vlak van social return. De Code Sociale Ondernemingen heeft binnen dit beleid een eigen status gekregen. Genoeg aanleiding voor een gesprek met Ilse van den Brand, accountmanager sociaal ondernemen bij ROZ Groep, werkzaam in Twente en Achterhoek.

bd788166-2652-4f27-ba55-29ae2e13da47.jpg

ROZ Groep zet zich in voor ondernemers en starters in Twente en de Achterhoek door het aanbieden van advies, coaching en financiering. Ilse is accountmanager sociaal ondernemen bij ROZ Groep en tevens coördinator Social Return voor de sub-regio Hengelo. Vanuit die positie was zij één van de aanjagers om het veld van sociaal ondernemerschap in Twente in kaart te brengen en een aanbod te ontwikkelen voor sociaal ondernemers.

Sociale inkoop in de regio

De 14 Twentse gemeenten hebben onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om sociale inkoop in de regio te stimuleren. Als resultaat zijn de mogelijkheden voor sociale inkoop die gelden voor de invulling van Social Return uitgebreid. Ilse: ‘Er moest een manier gevonden worden om sociale ondernemingen te onderscheiden, dat is de Code Sociale Ondernemingen geworden. Naast SW bedrijven en PSO 30+ gecertificeerde bedrijven, geldt inkoop bij sociale ondernemingen die zijn opgenomen in het Register Sociale Ondernemingen nu ook als Social Return invulling’.

Bedrijven die een opdracht of aanbesteding met een Social Return On Investment (SROI) verplichting van één van de veertien Twentse gemeenten verkrijgen, worden met de regeling gestimuleerd om in te kopen bij een sociale onderneming. De Code Sociale Ondernemingen wordt hierbij ingezet als tool om deze ondernemingen te kunnen identificeren. Het gaat in totaal om aanbestedingen van 1 miljard euro per jaar. Voor sociale inkoop bij (aspirant-)deelnemers in het Register Sociale Ondernemingen kan de rekening voor 100 procent opgevoerd worden.

Twee workshops van het leertraject in Twente

Op woensdag 12 juni zijn de veertien Twentse gemeenten in samenwerking met Social Enterprise NL een leertraject gestart om ondernemers uit de regio te ondersteunen met hun aanmelding voor de Code Sociale Ondernemingen. Ilse: ‘Het leertraject zal ertoe leiden dat de deelnemende sociale ondernemingen de principes van de Code kunnen toepassen en zo een bijdrage kunnen leveren aan social return.’

Tijdens twee workshops hebben zes sociale ondernemingen, zoals Sheltersuit, Studio VolTalent en Unbrickable, hun missie, visie en Theory of Change uitgewerkt, hun stakeholders in kaart gebracht, een gewogen financieel beleid op papier gezet en geleerd over het transparant maken van je onderneming. Ook vertelde Peter van der Zande, co-founder van The Lagom Group, over zijn ervaring met het toelatingsproces en de waarde van de Code voor zijn onderneming.

De Code en sociaal inkoopbeleid van gemeentes

De verwachting is dat sociale inkoop met de nieuwe regeling verder zal uitbreiden. Verder hoopt Ilse dat er op termijn een landelijke standaard voor sociaal ondernemerschap zal ontstaan: ‘Op deze manier stimuleren we sociaal ondernemerschap én hebben bedrijven met een SROI verplichting meer mogelijkheden om deze verplichting in te vullen’.

Benieuwd wat de Code Sociale Ondernemingen nog meer voor gemeenten kan betekenen? Lees er hier meer over. Geïnteresseerd om je sociale onderneming aan te melden voor het Register? Neem dan contact met ons op via info@codesocialeondernemingen.nl.

Contact
Cabralstraat 1
  1057 CD Amsterdam
  Route
info@codesocialeondernemingen.nl

KvK nummer: 73405183

Privacy statement

Disclaimer

Blijf op de hoogte.
Ontvang de nieuwsbrief!

Dit formulier wordt niet ondersteund door Internet Explorer.