De Review Board – Even voorstellen | Hein Masseling

20 augustus 2019

De negen leden van de Review Board beoordelen of sociale ondernemingen toegelaten worden tot het Register Sociale Ondernemingen. Maar wie zijn die leden en wat doen ze? Deze maand gaan we in gesprek met Hein Masseling, operationeel directeur bij Specialisterren.

Wie ben je en wat is jouw rol binnen Specialisterren?

Ik ben Hein Masseling en ik werk bij Specialisterren als operationeel directeur. Na een studie in biologie en filosofie ben ik in de IT beland en sindsdien heb ik altijd managementfuncties gehad. Tien jaar geleden kwam ik in aanraking met Sjoerd van der Maaden. Hij vertelde me over een bedrijf dat hij toen aan het oprichten was: Specialisterren, een sociale onderneming voor het testen van software waar alle testprofessionals een vorm van autisme hebben. Samen hebben we nagedacht over hoe we zo’n bedrijf zouden willen leiden. Vier jaar later ben ik ingestapt als eindverantwoordelijke voor de gehele operatie. In de afgelopen jaren heb ik gewerkt aan het verder professionaliseren van Specialisterren, bijvoorbeeld door het ontwerpen van een efficiënte manier om mensen met autisme in een commercieel bedrijf te laten werken, het beter belichten van de operatie en het opzetten van een loongebouw. Na de start-up fase zijn we een scale-up geworden; dan wordt er ook meer van je verwacht.

Waar hou je je op dit moment als operationeel directeur vooral bezig?

Als operationeel directeur stuur ik het bedrijf aan en werk ik de groeistrategie voor de komende jaren verder uit. Een van de vraagstukken waar ik me op dit moment veel mee bezighoud is hoe we schaalbaar kunnen groeien en de ondersteuning aan onze werknemers met autisme zo efficiënt mogelijk kunnen organiseren en monitoren. Essentieel is dat we bij het vormen van de groeistrategie vasthouden aan onze maatschappelijke doelstelling, namelijk het bieden van werk aan mensen met een vorm van autisme.

Wat maakt Specialisterren een sociale onderneming?

Wij zijn een sociale onderneming, omdat we ons inzetten op het gebied van arbeidsparticipatie. Onze werknemers met autisme krijgen interessant werk en een eigen inkomen. Maar het is ook lastig. Een bedrijf dat winst maakt combineren met het bevorderen van arbeidsparticipatie is soms echt knokken. Maar wij laten zien dat het kan door het elke dag weer voor elkaar te krijgen.

Hoe is Specialisterren in aanraking gekomen met de Code?

Als voorloper binnen de sector voor sociaal ondernemerschap en als lid van Social Enterprise NL werden we gevraagd om aan te sluiten bij de Code. Het leek me een uitstekend idee, omdat het als ambassadeur voor sociaal ondernemerschap mogelijk is om andere ondernemingen te inspireren.

Wat is volgens jou het belang van de Code?

De Code legt verbindingen tussen sociale ondernemingen en zorgt ervoor dat ze beter uitgelicht worden. Dat er ondernemers zijn die een maatschappelijke doelstelling op de eerste plaats stellen mag meer gewaardeerd worden. De Code zorgt voor die erkenning. Ik hoop dat het een opstap is naar de normalisering van sociaal ondernemerschap op de lange termijn.

Wat is jouw rol binnen de Review Board? Waarom doe jij dit?

Specialisterren is ondertussen doorgegroeid naar de volgende fase. Vanuit dit perspectief kunnen we kritisch kijken naar start-ups die impact first nastreven. Heel belangrijk is bijvoorbeeld of ze wel voldoende focus hebben aangebracht in relatie tot de maatschappelijke doelstelling. Verder let ik er ook op dat sociale ondernemingen die iets pretenderen, in relatie tot het impactgebied of niet, hier ook op worden aangesproken. De Review Board is er niet op uit om louter kritiek te leveren, maar de feedback is bedoeld om ondernemingen op scherp te zetten.

Hoe verwacht je dat de Code zich zal ontwikkelen in de toekomst?

Uiteindelijk zou het mooi zijn als het zich kan opheffen wanneer het doel is bereikt: sociaal ondernemerschap als norm in Nederland. Het gaat nu stapje voor stapje, maar wanneer de overheid er werk van gaat maken zal het echt momentum krijgen. Maar in plaats van zitten te wachten op de overheid tot het zo ver is, werken wij en andere sociaal ondernemers door aan het verder ontwikkelen van de sector.

Contact
Cabralstraat 1
  1057 CD Amsterdam
  Route
088 505 4352
info@codesocialeondernemingen.nl

 

KvK nummer: 73405183

Privacy statement

Disclaimer

Blijf op de hoogte.
Ontvang de nieuwsbrief!

Dit formulier wordt niet ondersteund door Internet Explorer.