De Review Board – Even voorstellen | Maarten Hogenstijn

Door: Bart van der Meer, stagiair bij Code Sociale Ondernemingen

8 mei 2019

De negen leden van de Review Board beoordelen of sociale ondernemingen toegelaten worden tot het Register Sociale Ondernemingen. Maar wie zijn die leden en wat doen ze? Deze maand gaan we in gesprek met Maarten Hogenstijn, onderzoeker sociaal ondernemerschap bij de Hogeschool van Amsterdam.

Wie ben je en wat doe je bij de Hogeschool van Amsterdam?

Ik ben Maarten Hogenstijn en sinds 2015 werk ik bij de Hogeschool van Amsterdam. Hier ben ik in eerste instantie aangenomen met de opdracht om een plan voor een onderzoekslab rond sociaal ondernemerschap uit te werken. Daarna ben ik het plan voor het lab met collega’s ook gaan uitvoeren. Op dit moment zijn we ook bezig met het opzetten van een minor rond sociaal ondernemerschap, waar we volgend academisch jaar mee van start zullen gaan.

Waar heb je als onderzoeker van sociaal ondernemerschap naar gekeken?

Allereerst kijk ik naar het begrip sociaal ondernemerschap. Hier heb ik in 2018 een boek over geschreven: 'Sociaal ondernemerschap: grip op het begrip', met daarin een overzicht van wat er op dit moment aan theorieën over sociaal ondernemen bestaat en wat je daar allemaal mee kan. Ook de stand van zaken binnen de sector in Nederland heb ik in dit boek beschreven. Iets specifieker heb ik ook onderzoek gedaan naar arbeidsparticipatie. Daarnaast is samenwerking tussen sociale ondernemingen en overheden een onderwerp waar ik aan gewerkt heb.

Hoe ben je in aanraking gekomen met de Code?

Goeie vraag, ik denk dat dit in de consultatiefase is gebeurd. Toen de Code werd ontwikkeld kreeg het lab van de HvA de mogelijkheid om mee te denken en input te leveren. Zo kwam ik voor het eerst in aanraking met de Code. En toen er een Review Board werd samengesteld hadden ze nog iemand nodig uit de academische hoek, en dat was ik.

Wat is volgens jou het belang van de Code?

Het kan een belangrijk instrument zijn om helderheid te creëren voor en over de sector. Het kan helpen om misverstanden weg te nemen, sociale ondernemingen verder helpen om impact te vergroten en meer opdrachten binnen te halen. Daar hebben sociale ondernemingen echt wat aan. Daarbij, het begrip sociaal ondernemen wordt steeds breder ingevuld. Dat is op zich niet verkeerd, want elke stap richting ‘socialer’ ondernemen is een stap in de goede richting. Desondanks helpt de Code om de ‘echte’ sociale ondernemingen te onderscheiden van de rest.

Wat is jouw rol binnen de Review Board? Waarom doe jij dit?

Mijn rol is om nieuwe inzichten vanuit de academische wereld en diverse rapporten in te brengen in de discussies. Die input kan nuttig zijn bij het beoordelen.

Wat kan de Code op lange termijn betekenen voor sociaal ondernemerschap in Nederland?

Idealiter is het op de lange termijn een inspiratiebron voor ondernemers in het algemeen, dus dat ook bestaande bedrijven stapjes gaan zetten om ‘socialer’ te ondernemen. Ook hoop ik dat het een belangrijke rol gaat spelen voor het krijgen van opdrachten, bijvoorbeeld in aanbestedingstrajecten, en zo de markt vergroot voor sociale ondernemingen. Uiteindelijk droom ik ervan dat sociaal ondernemerschap en impact first de norm is voor alle ondernemingen in Nederland.

Contact
Cabralstraat 1
  1057 CD Amsterdam
  Route
088 505 4352
info@codesocialeondernemingen.nl

 

KvK nummer: 73405183

Privacy statement

Disclaimer

Blijf op de hoogte.
Ontvang de nieuwsbrief!

Dit formulier wordt niet ondersteund door Internet Explorer.