Peer review MEO: Leuk, leerzaam én een bijzondere suggestie

1 oktober 2021

Als een van de eerste geregistreerde deelnemers van de Code Sociale Ondernemingen, was MEO onlangs aan de beurt voor een peer review. Edwin Teljeur, directeur van het media- en ondersteuningsbureau, ging in gesprek met zijn peer reviewers, Manon Becher van Starters4Communities en Jack ’t Mannetje van Play to Work. Hoe is dat proces bevallen?

“Het was leuk en zeker leerzaam om te doen”, vertelt Edwin. “Manon en Jack kwamen met een aantal waardevolle aanbevelingen. Bijvoorbeeld over onze impactmetingen en -rapportages. Die zijn nog erg cijfermatig, vooral gericht op het aantal betaalde banen dat we hebben gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat leest niet lekker weg. We meten wel wat andere effecten door, zoals plezier in het werk en onze invloed op mensen hun zelfvertrouwen, maar dat kan uitgebreider.”

“In het algemeen zitten we misschien nog wat te sterk in het afleggen van verantwoording over onze resultaten uit het verleden, terwijl Manon en Jack meer behoefte hebben aan een blik op de toekomst. Ze zouden daarbij graag een plan over meerdere jaren zien, want het is waardevoller om op basis van meerjarig beleid vooruit te kijken dan tijdens een review terug te blikken.”

“Ook mogen we meer aandacht vestigen op de hoeveelheid werk die wij in het ecosysteem van sociaal ondernemen stoppen. Op dat gebied doen we namelijk veel, maar dat sommen we nog wat puntsgewijs op. Overigens draagt het peer-reviewproces zelf ook weer bij aan het verstevigen van het netwerk. Ik vind het namelijk erg waardevol dat ik op deze manier Manon en Jack wat beter heb leren kennen.”

De peer reviewers zelf zijn ook te spreken over het proces. Manon: “Het was interessant om mee te doen aan de review van MEO en hun overwegingen en keuzes beter te leren kennen. Bovendien was het goed om de openheid te ervaren van mede-geregistreerden van de Code Sociaal Ondernemingen.”

Jack voegt daaraan toe: “Ik vond het erg leuk om mee te werken aan de peer review. Normaal gesproken ben ik de hele dag met de uitdagingen van Play to Work bezig. Het was erg leerzaam om een keer mee te kijken met de uitdagingen van een andere sociale organisatie en welke oplossingen zij daarvoor hebben gevonden. De openheid en goede voorbereiding van Edwin zorgde er ook voor dat het een wederzijds interessant en leerzaam proces was.”

Manon en Jack hadden verder nog wat organisatorische aanbevelingen, vertelt Edwin: “Zoals de Raad van Advies een iets pro-actievere rol geven in plaats van alleen de onderwerpen die wij aandragen op te laten pakken. En, als voorloper op een ondernemingsraad, is het een idee om alvast te starten met een personeelsvertegenwoordiging. Nog een bijzonder spannende suggestie voor de toekomst is om medewerkers aandelen in blockchain te bieden – daar heb ik eerlijk gezegd nooit eerder over nagedacht.”

Contact
Cabralstraat 1
  1057 CD Amsterdam
  Route
info@codesocialeondernemingen.nl

KvK nummer: 73405183

Privacy statement

Disclaimer

Blijf op de hoogte.
Ontvang de nieuwsbrief!

Dit formulier wordt niet ondersteund door Internet Explorer.