Haagse lessen uit het Leertraject

17 april 2019

Op woensdag 16 april kwamen de Haagse ondernemingen De Prael,  HaagseZwamNelis Company, Greenfox en Studeren en werken op maat voor de laatste keer samen in Het Koorenhuis. Er werd teruggeblikt op het leertraject van de afgelopen maanden en vooruitgekeken naar de toekomst van sociaal ondernemen in Den Haag.

WhatsApp Image 2019-04-17 at 15.02.42 2.jpeg

Het Leertraject, dat op 6 november 2018 van start ging, werd georganiseerd door Social Club Den Haag in samenwerking met de Gemeente Den Haag, MAEX en Social Enterprise NL, en stoomt de ondernemers klaar voor deelname aan het Register Sociale Ondernemingen. Tegelijkertijd is het traject een gezamenlijk onderzoek van de gemeente en de ondernemers naar de toepassingen en relevantie van de Code Sociale Ondernemingen.

Terugblik op het traject

Tijdens de bijeenkomst werd onder meer gesproken over de manieren waarop de Code kan bijdragen aan het versterken van sociaal ondernemerschap in Nederland. Ook zijn er verschillende uitdagingen besproken waar in de toekomst rekening mee gehouden moet worden, zoals weerbaarheid tegen politieke koerswijzigingen.

In de komende vijf jaar wil de Code doorgroeien naar 1000 ondernemingen in het Register Sociale Ondernemingen. Ook zal er doorgezocht worden naar samenwerkingsverbanden met nationale en lokale overheden. Een goed voorbeeld hiervan is het sociale inkoop traject met veertien Twentse gemeentes dat sinds kort van start is gegaan.

Aanbevelingen Gemeente Den Haag

Aan het einde van de bijeenkomst werden drie aanbevelingen aan de Gemeente Den Haag gepresenteerd als resultaat van de gesprekken en discussies tijdens het Leertraject. Allereerst, het opnemen van de Code in het inkoopbeleid van de gemeente. Ten tweede, om de Code door te vertalen in het algemeen beleid van de gemeente, zoals een voorrangsstatus voor sociale ondernemingen bij het aanbieden van kantoorruimte.

Tot slot kan de Code ingezet worden als instrument om de sector voor sociaal ondernemerschap verder te versterken. Een voorbeeld is om vanuit de gemeente vouchers aan te bieden aan sociale ondernemingen die zich voor de Code Sociale Ondernemingen willen aanmelden. Deze drie aanbevelingen zullen samen met de Social Club op korte termijn formeel teruggekoppeld worden aan de Gemeente Den Haag.

Contact
Cabralstraat 1
  1057 CD Amsterdam
  Route
info@codesocialeondernemingen.nl

KvK nummer: 73405183

Privacy statement

Disclaimer

Blijf op de hoogte.
Ontvang de nieuwsbrief!

Dit formulier wordt niet ondersteund door Internet Explorer.