Handvat Code Sociale Ondernemingen: de principes in de praktijk

Door: Bart van der Meer

24 mei 2019

Hoe borg je als sociale onderneming je missie? Op welke manieren voer je een actief en toegankelijk informatiebeleid? En hoe geef je uiting aan een afgewogen financieel beleid? Het Handvat Code Sociale Ondernemingen inspireert sociale ondernemingen hoe zij invulling kunnen geven aan de principes van de Code.

Onthulley 4 kopie (1).jpg

In de Code Sociale Ondernemingen staan de leidende principes van sociaal ondernemen centraal. Deze vijf principes hebben betrekking op de missie, stakeholders, financiën, implementatie van de Code en transparantie. Het Handvat Code Sociale Ondernemingen bevat voor elk principe voorbeelden van ondernemingen die laten zien hoe een principe praktisch uitgewerkt kan worden. Het is bedoeld ter inspiratie en wil voorkomen dat elke onderneming zelf opnieuw het wiel moet uitvinden. Van elkaar leren en elkaar helpen is een belangrijk onderdeel van de Code.

Vanhulley

Vanhulley, bijvoorbeeld, is een sociale onderneming die boxershorts maakt van  oude overhemden. Dit wordt gedaan door vrouwen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Vanhulley is sinds april 2019 opgenomen in het Register en heeft de principes van de Code op verschillende manieren in praktijk gebracht.

Zij hebben hun missie opgenomen in de statuten en deze wordt geborgd door een Raad van Advies, ook opgenomen in de statuten. Met betrekking tot het financieel beleid heeft Vanhulley besloten tot een beperking van uitkering aan aandeelhouders.  

De kracht van de Code Sociale Ondernemingen is dat deze ondernemingen zoals Vanhulley blijft stimuleren zich te ontwikkelen als sociale onderneming. Vanuit het principe ‘Als het beter kan, doe dat dan’ blijft de ondernemer op zoek naar verbeteringen. Laat je dus inspireren door wat andere sociale ondernemingen al gedaan hebben met het Handvat Sociale Ondernemingen!

Hier vind je de online versie van het Handvat Code Sociale Ondernemingen.
Contact
Cabralstraat 1
  1057 CD Amsterdam
  Route
info@codesocialeondernemingen.nl

KvK nummer: 73405183

Privacy statement

Disclaimer

Blijf op de hoogte.
Ontvang de nieuwsbrief!

Dit formulier wordt niet ondersteund door Internet Explorer.