Peer reviews gaan van start 
 

Het is zover: de peer reviews gaan van start! De eerste vijf sociale ondernemingen uit het Register hebben vorige week een uitnodiging ontvangen. De komende maand staan de genodigden stil bij de wijze waarop zij de principes van de Code Sociale Ondernemingen toepassen en hoe zij zich hierin nog verder kunnen ontwikkelen. Hiervoor gaan zij in gesprek met hun ‘peers’, oftewel twee geselecteerde collega-ondernemingen.

We zijn ontzettend blij dat we hier een start mee kunnen maken. Sociaal ondernemen is een relatief nieuw fenomeen, dus de sector is nog volop in ontwikkeling. Om creativiteit en voortschrijdend inzicht hierbij alle ruimte te geven, is de Code gebaseerd op principes in plaats van vastomlijnde regels. De kracht van de Code is dan ook dat ondernemers elkaar scherp houden én met kennis en ervaring stimuleren om te groeien en te verbeteren. Door met elkaar in gesprek te gaan en van elkaar te leren, maken we de sector als geheel sterker en transparanter.

Dit komt terug in principe 4 van de Code: sociale ondernemingen reflecteren op hun eigen werkwijze en verbeteren die. Met de peer reviews geven we hier invulling aan. De deelnemers zullen iedere twee jaar met hun peers in gesprek gaan: niet alleen over de manier waarop zij impact first terug laten komen in hun onderneming, maar ook hoe zij dit nog verder kunnen versterken als het gaat om hun missie, stakeholders, financiële beleid en transparantie.

Zij zullen zichzelf vragen stellen als ‘Welke impact heb ik gemeten en wat heb ik met die resultaten gedaan?’, ‘Betrekken wij onze medewerkers voldoende bij de strategie en missie van de onderneming?’ en ‘Op welk vlak zouden we nog transparanter kunnen zijn?’. De feedback en suggesties die uit de review voortkomen, verwerkt iedere onderneming in een ontwikkelplan, dat binnen twee maanden wordt opgestuurd naar de Code Sociale Ondernemingen. Dit plan dient als basis om tijdens de volgende peer review de voortgang te bespreken.

De peer review is geen toetsingsmoment, maar is echt bedoeld om te reflecteren en te evalueren. Het is daarmee een dankbaar gereedschap op weg naar groei en verbetering. In 2020 zullen nog negen deelnemers hiervoor een uitnodiging ontvangen. Voor elke genodigde zullen ook twee collega-ondernemers uit het Register worden opgeroepen, die als peer reviewers het gesprek aan zullen gaan.

 

Meer weten over de peer reviews of toelating tot het Register Sociale Ondernemingen? Neem dan contact met ons op.

Contact
Cabralstraat 1
  1057 CD Amsterdam
  Route
info@codesocialeondernemingen.nl

KvK nummer: 73405183

Privacy statement

Disclaimer

Blijf op de hoogte.
Ontvang de nieuwsbrief!

Dit formulier wordt niet ondersteund door Internet Explorer.