Sociale ondernemingen maken kennis met de Code

Door: Bart van der Meer, stagiair bij Code Sociale Ondernemingen

22 mei 2019

Op woensdag 15 mei verwelkomde Team Code een groep sociale ondernemers in de Berlijn-zaal van Social Impact Factory Utrecht. Team Code lichtte onder meer de toelatingscriteria en principes van de Code toe en beantwoordde vragen van sociaal ondernemers.

Joske Paumen, directuer van de Code Sociale Ondernemingen, presenteerde de sessie, waarbij ze begon met het benadrukken van de missie van de Code: ‘Het belangrijkste doel op systeemniveau is dat er steeds meer sociaal ondernemers opkomen die uiteindelijk oplossingen bieden voor maatschappelijke vraagstukken in Nederland.’

IMG_2582 (1).jpg

Daarnaast werden de vijf principes van de Code, samen met voorbeelden van hoe sociale ondernemingen deze in de praktijk brengen, uitgebreid behandeld. Hoe wordt bijvoorbeeld de missie geborgd? En op welke manieren worden stakeholders betrokken binnen de sociale onderneming?

Sociaal ondernemers kregen tijdens de sessie de gelegenheid om te reflecteren op hun eigen beleid in relatie tot de Code. Zo kregen zij een beter idee van welke onderdelen nog aandacht verdienen voordat de aanmelding voor de Code Sociale Ondernemingen compleet is.

Tot slot was er ruimte voor vragen. De organisaties waren o.a. nieuwsgierig naar de rol van de Review Board, vragen over transparantie met betrekking tot het financiële beleid en de positionering van de Code.

Een terugkerend punt gedurende de sessie is dat de Code gebaseerd is op principes. De toelatingscriteria voor opname in het Register bestaan uiteraard uit een aantal essentiële eisen, maar de praktische uitwerking van de principes binnen de sociale onderneming is niet in beton gegoten. Iedere sociale onderneming is uniek; daar wordt ook rekening mee gehouden in het beoordelingsproces.

Aanmelden voor de Code

Benieuwd naar de toelatingscriteria van de Code? Ook interesse in deelname? Neem dan een kijkje op www.codesocialeondernemingen.nl of stuur een mail naar info@codesocialeondernemingen.nl als je nog vragen hebt.

Contact
Cabralstraat 1
  1057 CD Amsterdam
  Route
info@codesocialeondernemingen.nl

KvK nummer: 73405183

Privacy statement

Disclaimer

Blijf op de hoogte.
Ontvang de nieuwsbrief!

Dit formulier wordt niet ondersteund door Internet Explorer.