Sociale ondernemingen ronden leertraject af

30 september 2022

Sociale ondernemingen IAmIT, Ictoria.nl, Straatliefde, Proschoon, Ecowings en VitalCampus hebben deze zomer meegedaan aan het leertraject Code Sociale Ondernemingen. Onder leiding van Selma Steenhuisen zijn ze in drie sessies aan de slag gegaan met alles dat bij de principes van de Code komt kijken: de borging van hun missie, een heldere stakeholderbepaling, afgewogen financiën, een actief informatiebeleid en nog veel meer.

Tussen de gezamenlijke sessies door werkten de deelnemers opdrachten uit en voerden ze individuele gesprekken met trainer Selma. Tijdens de afrondende bijeenkomst, donderdag 15 september, hebben ze een afsluitende presentatie gegeven. Hierbij waren ook Hein Masseling, operationeel directeur van de sociale onderneming Specialisterren, en kersvers Code-bestuurslid Thea Smid-Verheul aanwezig.

De verschillende deelnemers zijn in uiteenlopende branches actief: ICT, marketing en reclame, maatschappelijke transformatie, schoonmaak, gerecyclede tassen en administratie. Toch kwamen er tijdens het traject veel overeenkomsten naar voren. Selma: “Het is mooi om te zien hoe de Code Sociale Ondernemingen voor zoveel verschillende ondernemingen van waarde kan zijn. Juist de diversiteit in branches en manieren van ondernemen maken de uitwisseling tussen de deelnemers van het leertraject zo waardevol. Governance, verdienmodellen, impact meten en maken: het hangt allemaal met elkaar samen en komt bij elkaar in het sociaal ondernemerschap.”

Nico de Goede, directeur van Proschoon, kan dat beamen: “Het is leuk om met andere sociale ondernemers in het leertraject kennis te delen en van elkaar te leren. De een is pas begonnen, de ander is al wat verder. Maar allemaal met dezelfde passie en de drive om met de Code aan te tonen dat je een échte sociale onderneming bent, die volledig transparant inzicht geeft in de eigen organisatie."

Ook Michel van Leeuwen, deelnemer en oprichter van IAmIT, vond de uitwisseling tussen de verschillende deelnemers prettig. “Het was een feest der herkenning en fijn om te sparren met mensen die dezelfde zaken tegenkomen.” Hij kijkt enthousiast terug op het traject. “Dankzij nuttige feedback van Thea en Hein, Selma die ons verder heeft geholpen met onze Theory of Change en inspiratie van mede-ondernemers!”

Contact
Cabralstraat 1
  1057 CD Amsterdam
  Route
088 505 4352
info@codesocialeondernemingen.nl

 

KvK nummer: 73405183

Privacy statement

Disclaimer

Blijf op de hoogte.
Ontvang de nieuwsbrief!

Dit formulier wordt niet ondersteund door Internet Explorer.