Terugblik op de Kickstart de Code met Leendert van Monkey Moves

23-12-2020

Monkey Moves geeft kinderen een rugzak aan brede motorische vaardigheden mee door middel van het aanbieden van multisport. Hierdoor zullen zij langer blijven bewegen en uiteindelijk gezonder zijn. Dit idee is ontstaan doordat Leendert zelf de baten van sport heeft ervaren toen hij nog jong was, als kind werd hij zelfverzekerder door het sporten. Na een opleiding aan de ALO heeft hij doorgestudeerd en is Bewegingswetenschapper geworden. Leendert zag dat kinderen onvoldoende of niet op een goede manier bewegen. Kinderen uit gebieden met een lage sociaal- economische status (SES) sporten vaak te weinig, terwijl kinderen uit hogere SES gebieden vaak te eenzijdig sporten en te competitie gedreven. De verzuiling van de sportbonden is hier een mogelijke oorzaak van. Om die reden is Leendert een onderneming gestart die kinderen kennis laat maken met verschillende soorten sport en beweging waardoor ze sterk en gezond worden. Bijkomend voordeel is dat deze kinderen langer zullen blijven bewegen en minder blessures zullen oplopen.

 

Bedankt voor je tijd Leendert, laten we maar gelijk met de deur in huis vallen. Wat is sociaal ondernemen voor jou?

Voor mij is er maar één manier van ondernemen, dat is namelijk ondernemen waarbij de maatschappij baat heeft. Multimiljonair worden is nooit mijn doel geweest, ik wil graag zien dat ik wat voor de maatschappij kan betekenen. Ondernemen was daarnaast het middel om dit doel te bereiken.

Ik kom zelf uit een familie waarin bijna iedereen een ondernemer is, dus door deze twee natuurlijke manieren van opereren samen te voegen kom je snel uit op sociaal ondernemen. De vrijheid van het ondernemen en het kunnen aanpakken van het probleem dat ik herken, zorgt voor mij dat sociaal ondernemen de ideale oplossing is.

 

Wat is de missie van Monkey Moves?

Onze missie is fitte zelfredzame kinderen met een positief zelfbeeld helpen ontwikkelen door middel van het aanbieden van multisport activiteiten.

 

Momenteel zijn jullie druk bezig met de aanmelding bij de Code Sociale Ondernemingen. Hoe zijn jullie bij de Code terecht gekomen?

Toen wij (mijn compagnon Bart Poot en ik) in 2015 begonnen met Monkey Moves, werkten we al nauw samen met Social Enterprise NL. Wij hebben hier veel aan gehad en aantoonbaar kunnen maken dat sport ook een onderdeel is van sociaal ondernemen.

Onze bedrijfsvoering is anders dan een stichting of een sportbond, hier moeten overheden nog erg aan wennen. Om die reden hebben wij de eerste 3 jaar na onze oprichting geen winst kunnen maken en eigenlijk zonder inkomen gewerkt. De overheid zag ons als commercieel, daarom moesten wij bijvoorbeeld de hoofdprijs betalen voor het huren van een gymzaal. Nu wij aantoonbaar kunnen maken dat wij een sociale onderneming zijn, is het verhaal dat we kunnen vertellen aan de gemeenten een stuk duidelijker. Onze missiegedreven onderneming sluit naadloos aan bij het Nationale Sportakkoord. Met een inschrijving in de Code hebben wij onze onderneming duurzaam sociaal opererend gemaakt en aantoonbaar weten te maken dat wij een sociale onderneming zijn.

Als er meer gemeenten bekend worden met de Code zullen onze baten alleen maar toenemen. Daarnaast wil ik meer sportondernemingen oproepen zich aan te melden bij de Code. Zij sluiten goed aan bij de principes van de Code en lossen een maatschappelijk probleem op, zoals de hoge zorgkosten.

 

Je hebt recent deelgenomen aan de Kickstart de Code. Wat was voor jou de toegevoegde waarde van de Kickstart?

Het was met name heel nuttig om de druk op de ketel te zetten. Door deelname aan de Kickstart kwam de urgentie van het opleveren van de documenten naar voren. We hadden gelukkig al goed nagedacht over het business model van Monkey Moves en de strategie uitgewerkt in een Theory of Change. Dit kwam het aanmeldproces zeker ten goede! Wel hebben de bedrijfsstructuur van de onderneming aangepast in lijn met de principes van de Code, hierbij heeft de Kickstart veel bijgedragen. Ook was het goed om ideeën uit te wisselen met andere ondernemers en hun positief kritische blik mee te nemen in verdere ontwikkeling van Monkey Moves. De digitale invulling die door de huidige omstandigheden was goed georganiseerd. Ik denk wel dat fysiek met andere ondernemers samen zitten wel kan leiden tot meer diepgang, maar helaas zit dat er voorlopig niet in.

 

Wat is jouw key takeaway van de Kickstart de Code?

Sociale ondernemingen zijn er in alle soorten en maten, maar met elkaar maken we impact en dragen wij bij aan de nieuwe economie.

 

Meer weten over Monkey Moves? Kijk op monkeymoves.nl.

Contact
Cabralstraat 1
  1057 CD Amsterdam
  Route
info@codesocialeondernemingen.nl

KvK nummer: 73405183

Privacy statement

Disclaimer

Blijf op de hoogte.
Ontvang de nieuwsbrief!

Dit formulier wordt niet ondersteund door Internet Explorer.