Vanhulley’s eerste peer review: al in de voorbereiding waardevol

6 januari 2022

De peer reviews van de Code Sociale Ondernemingen zijn afgelopen jaar van start gegaan. Tot de eerste lichting behoort Vanhulley, een sociale onderneming die nieuwe producten maakt van afgedankt textiel. Oprichter Jolijn Creutzberg zat (online) rond de tafel met twee geselecteerde peer reviewers: collega-ondernemers Jorrit Looijenga van Not For Sale en Youp Meek van Sheltersuit. Hoe is dat bevallen?

Vanhulley maakt van oud textiel nieuwe producten, zoals boxershorts, kinderbroeken, strandtassen en mondkapjes. Naast deze duurzame omgang met grondstoffen, biedt de sociale onderneming een jaar lang opleiding en werkervaring aan vrouwen die moeilijk betaald werk kunnen vinden. Vanhulley is als een van de allereerste sociale ondernemingen opgenomen in het Register van de Code. Daarmee is de onderneming ook als een van de eerste aan de beurt voor een peer review.

Jolijn: “Al in de voorbereiding merkte ik hoe goed het was om verschillende onderdelen en principes langs te lopen en weer scherper te krijgen. Met name de plek van onze vrouwen in de organisatie vind ik een mooie uitdaging: zij zijn belangrijke stakeholders, onze core business. Maar na één jaar bij Vanhulley gaan ze weer ergens anders naartoe. Een goede vorm vinden om ze inspraak te bieden, op een manier die voor beide partijen ook echt werkt, is een mooie puzzel.”

Een andere puzzel is om drie drukbezette ondernemers bij elkaar te krijgen. De afstand helpt daarbij niet mee: Jolijn zit in Groningen, Jorrit in Amsterdam en Youp in Enschede – kortom, nogal wat reistijd voor een bijeenkomst die misschien slechts twee uur duurt. Uiteindelijk is besloten om de review digitaal uit te voeren.

Jolijn: “Nadat we eindelijk een moment hadden gevonden om te spreken, was het een heel fijn gesprek – wat eigenlijk altijd het geval is als je inhoudelijk met andere sociaal ondernemers spreekt.” Daar heeft ze dan ook goede ideeën aan overgehouden, onder andere om de gewenste inspraak voor elkaar te krijgen: “We denken eraan om steeds twee vrouwen uit te nodigen bij ons teamoverleg. Van Youp en Jorrit kreeg ik verder nog leuke en nuttige tips. Kortom, een waardevol proces!”

Ook Jorrit denkt er zo over: "De peer review is heel leerzaam. Om dit goed te kunnen doen, verdiep je je meer dan normaal in een casus of organisatie. Dit vergt wel wat tijd, maar je leert ervan, omdat je de vragen ook over je eigen organisatie gaat stellen. Daarnaast zagen we enkele overeenkomsten in uitdagingen en vraagstukken. Ik heb wat ervaringen kunnen delen over hoe wij hiermee omgaan.”

Uit de review is een ontwikkelplan voortgekomen, waarvan de resultaten als basis zullen dienen voor een toekomstige peer review. “Het is nu natuurlijk zaak om dat ontwikkelplan ook echt uit te voeren,” besluit Jolijn, “en te zorgen dat we komend jaar weer volgende stappen zetten in het verbeteren en borgen van onze impact.”

Foto: Vanhulley

Foto: Sheltersuit

Contact
Cabralstraat 1
  1057 CD Amsterdam
  Route
088 505 4352
info@codesocialeondernemingen.nl

 

KvK nummer: 73405183

Privacy statement

Disclaimer

Blijf op de hoogte.
Ontvang de nieuwsbrief!

Dit formulier wordt niet ondersteund door Internet Explorer.