“Versterken betekenis sociaal ondernemen van groot belang

Jan Bockma zet zich in voor communicatie Code Sociale Ondernemingen

16 juli 2021

“Het is erg leuk om de Code Sociale Ondernemingen nu van de andere kant te bekijken. Een paar jaar geleden zat ik nog vol spanning of we tot het Register toegelaten zouden worden.” Sinds eind mei ondersteunt Jan Bockma (38) de communicatie van de Code Sociale Ondernemingen. Wie is hij? En wat motiveert hem?

Jan is sinds 2014 werkzaam voor de sociale onderneming MEO, een media- en ondersteuningsbureau met vestigingen in Alkmaar en Haarlem. “We bieden mediadiensten, zoals webdesign, grafische vormgeving en online marketing. Daarnaast schakelen organisaties ons in voor backofficewerkzaamheden – denk aan leden- of donateursadministratie en bestuursondersteuning. Ook verzorgen onze medewerkers de klantenservice van andere sociale ondernemingen als Dopper en MUD Jeans.”

Jan werkt bij MEO als tekstschrijver. “Heel afwisselend werk. Het ene moment redigeer ik artikelen voor een ledenmagazine, het volgende schrijf ik een script voor een video of tv-reclame en de dag erop ga ik met een aanbesteding aan de slag. Meestal is dat voor klanten, maar ik bemoei me ook met zaken die MEO zelf aangaan.”

Alles in kaart brengen

Zoals de toelating tot het Register van de Code Sociale Ondernemingen. Jan: “Als sociale onderneming willen we zoveel mogelijk banen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bijna de helft van onze medewerkers heeft deze achtergrond. Iedereen werkt gelijkwaardig samen, of je nou wel of niet een arbeidsbeperking hebt. Deze werkwijze hadden we al voordat we ooit van de term ‘sociaal ondernemen’ hadden gehoord. Toen we in contact kwamen met Social Enterprise NL, viel veel op z’n plek. Zodra de plannen voor de Code Sociale Ondernemingen bekend werden, wisten we direct: wij willen ook in het Register opgenomen worden.”

Samen met MEO’s directeur Edwin Teljeur, inmiddels bestuurslid van de Code, ging hij voor de aanmelding aan de slag. “Spannend en ontzettend interessant. Er moest veel geschreven worden. Zo zat de Theory of Change nog vooral in onze hoofden en stond die niet op papier. Met impactrapportages moesten we onze vorm nog vinden. Ook hadden we stappen te zetten om onze governance-structuur op orde te krijgen. Alles in kaart brengen en opschrijven was een enorme klus, maar het is gelukt: als zesde sociale onderneming van Nederland zijn we toegelaten.”

Steeds verder versterken

Jan is zich er sterk van bewust dat het met de toelating pas begint. “Het in ere houden van je plek in het Register is voor de sociale onderneming zelf een doorlopend proces: je werkwijze verbeteren, impactmetingen verder ontwikkelen, noem het allemaal maar op. Dat kan je organisatie ontzettend versterken, maar daar moet je je collega’s wel in meenemen. Je vraagt namelijk ook van hen tijd en energie en dat kan alleen als ze weten waarom dat belangrijk is.”

Nu gaat Jan, naast z’n werk bij MEO, op verschillende manieren ook bijdragen aan de communicatie van de Code; van het schrijven van artikelen tot het meedenken over de invulling van sociale en andere media. Jan: “Voor de sector als geheel is het van groot belang om de betekenis van ‘sociaal ondernemen’ steeds verder te versterken. Want de term betekent pas écht wat als genoeg mensen die serieus nemen – en daar speelt de Code een belangrijke rol in. Als het begrip een lege huls zou worden, kun je het net zo goed niet gebruiken.”

Lachend: “Dat zou alleen al zonde zijn van al ons harde werk om tot het Register toegelaten te worden. Ik draag dus graag m’n steentje bij om te zorgen dat de term aan betekenis blijft winnen.”

Bij de vitaliteit van het sociale ondernemen in Nederland heeft Jan ook een persoonlijk belang. “Ik zie m’n professionele toekomst wel in deze sector, ja. Ik ben geen snelle jongen die zich in puur commerciële organisaties op z’n plek voelt. Tegelijk kan ik wel genieten van de creativiteit en flexibiliteit van ondernemers. Ik heb misschien ook iets minder geduld met de wat loggere structuren in maatschappelijke organisaties die vooral van donaties of subsidies afhankelijk zijn. Sociaal ondernemen is wat mij betreft the best of both worlds: fris, creatief, pragmatisch en altijd met een hart.”

Jan Bockma

Contact
Cabralstraat 1
  1057 CD Amsterdam
  Route
info@codesocialeondernemingen.nl

KvK nummer: 73405183

Privacy statement

Disclaimer

Blijf op de hoogte.
Ontvang de nieuwsbrief!

Dit formulier wordt niet ondersteund door Internet Explorer.