De Code Sociale Ondernemingen voor overheden

 • De Code Sociale Ondernemingen geeft beleidsmakers op lokaal, regionaal en nationaal niveau een kader bij het opstellen van beleid ten aanzien van – het stimuleren van – sociaal ondernemen.
 • Het Register Sociale Ondernemingen is een waardevolle search tool voor inkopers van overheden bij de gunning van opdrachten (onder de aanbestedingsgrens) aan ondernemers, wier sociaal ondernemerschap reeds objectief en getoetst is.
 • Door gebruik te maken van sociale ondernemingen uit het Register vergroten overheden hun kansen om hun doelstellingen te realiseren op het gebied van sociaal bestuur.
 • Binnen de sociale ondernemingen die de Code onderschrijven bevindt zich veel kennis op het gebied van arbeidsparticipatie, klimaatdoelstellingen, maatschappelijk vastgoed en dergelijke. Overheden kunnen door raadpleging van het Register partners vinden op deze beleidsdoelen.

Lees hier het factsheet van advocatenkantoor CMS Derks Star Busmann over de Code in Europese aanbestedingen. 

De Code en beleidsvorming

De G40 schreef een heldere uiteenzetting over sociaal ondernemerschap en de Code als leidraad om de principes van sociaal ondernemen uit te werken in de onderneming.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft een brief gepubliceerd waarin zij richting geeft aan de kabinetsinzet ten aanzien van sociale ondernemingen. Onderdeel hiervan vormt de verkenning van de BVm en de mogelijke wettelijke verankering van de Code Sociale Ondernemingen.

Deze overheden werken met de Code

.

De Code als onderdeel van Social Return On Investment (SROI) in 60 gemeenten

Bedrijven die een opdracht of aanbesteding met een Social Return On Investment (SROI) verplichting van één van deze gemeenten verkrijgen, worden met de regeling gestimuleerd om in te kopen bij een sociale onderneming. De Code Sociale Ondernemingen wordt hierbij ingezet als tool om deze ondernemingen te kunnen identificeren. Voor sociale inkoop bij (aspirant-)deelnemers in het Register Sociale Ondernemingen kan de rekening voor 100 procent opgevoerd worden. 

 • Deelnemende gemeenten in de provincie Noord-Holland: Haarlem, Beemster, Beverwijk, Edam-Volendam, Heemskerk, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Velsen, Waterland, Wormerland, Zaanstad, Zandvoort.
 • Deelnemende gemeenten in de provincie Gelderland: Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Duiven, Ede, Epe, Hattem, Heerde, Lingewaard, Lochem, Oldebroek, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Scherpenzeel, Tiel, Voorst, Wageningen, Westervoort, Wijchen, Zevenaar, Zutphen.
 • Deelnemende gemeenten in de provincie Overijssel: Almelo, Borne, Dalfsen, Deventer, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hardenberg, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Kampen, Losser, Oldenzaal, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Rijssen-Holten, Staphorst, Steenwijkerland, Twenterand, Wierden, Zwartewaterland, Zwolle.
 • Deelnemende gemeenten in de provincie Drenthe: Meppel, Westerveld.
 • Deelnemende gemeenten in de provincie Utrecht: Renswoude, Rhenen, Veenendaal.
 • Deelnemende provincies: Gelderland, Overijssel.
 • Deelnemende waterschappen: Waterschap Drents Overijsselse Delta.
 
 
Leertraject in Twente

De ROZ-groep in Twente is actief aan de slag gegaan met de Code Sociale Ondernemingen door een leertraject voor sociaal ondernemers mogelijk te maken. Wil jij als gemeente de sociaal ondernemers in jouw regio ook stimuleren een stap te maken met de Code. Neem contact met ons op!

Logo Provincie Gelderland
Logo Provincie Overijssel
Logo gemeente Zwolle
Logo gemeente Arnhem
Contact
Cabralstraat 1
  1057 CD Amsterdam
  Route
088 505 4352
info@codesocialeondernemingen.nl

 

KvK nummer: 73405183

Privacy statement

Disclaimer

Blijf op de hoogte.
Ontvang de nieuwsbrief!

Dit formulier wordt niet ondersteund door Internet Explorer.