De Code Sociale Ondernemingen voor overheden

  • De Code Sociale Ondernemingen geeft beleidsmakers op lokaal, regionaal en nationaal niveau een kader bij het opstellen van beleid ten aanzien van – het stimuleren van – sociaal ondernemen.
  • Het Register Sociale Ondernemingen is een waardevolle search tool voor inkopers van overheden bij de gunning van opdrachten (onder de aanbestedingsgrens) aan ondernemers, wier sociaal ondernemerschap reeds objectief en getoetst is.
  • Door gebruik te maken van sociale ondernemingen uit het Register vergroten overheden hun kansen om hun doelstellingen te realiseren op het gebied van sociaal bestuur.
  • Binnen de sociale ondernemingen die de Code onderschrijven bevindt zich veel kennis op het gebied van arbeidsparticipatie, klimaatdoelstellingen, maatschappelijk vastgoed en dergelijke. Overheden kunnen door raadpleging van het Register partners vinden op deze beleidsdoelen.

Lees hier het factsheet van advocatenkantoor CMS Derks Star Busmann over de Code in Europese aanbestedingen. 

De Code en beleidsvorming

De G40 schreef een heldere uiteenzetting over sociaal ondernemerschap en de Code als leidraad om de principes van sociaal ondernemen uit te werken in de onderneming.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft een brief gepubliceerd waarin zij richting geeft aan de kabinetsinzet ten aanzien van sociale ondernemingen. Onderdeel hiervan vormt de verkenning van de BVm en de mogelijke wettelijke verankering van de Code Sociale Ondernemingen.

Deze overheden werken met de Code

.

De Code als onderdeel van Social Return On Investment (SROI) in 55 gemeenten

In 55 gemeenten in de provincies Gelderland en Overijssel wordt op een vernieuwende manier samengewerkt op het vlak van social return. De Code Sociale Ondernemingen heeft binnen dit beleid een eigen status gekregen. Bedrijven die een opdracht of aanbesteding met een Social Return On Investment (SROI) verplichting van één van de betrokken gemeenten verkrijgen, worden met de regeling gestimuleerd om in te kopen bij een sociale onderneming. De Code Sociale Ondernemingen wordt hierbij ingezet als tool om deze ondernemingen te kunnen identificeren. Voor sociale inkoop bij (aspirant-)deelnemers in het Register Sociale Ondernemingen kan de rekening voor 100 procent opgevoerd worden.

  • Deelnemende gemeenten in de provincie Gelderland: Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Duiven, Ede, Epe, Hattem, Heerde, Lingewaard, Lochem, Oldebroek, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Scherpenzeel, Tiel, Voorst, Wageningen, Westervoort, Wijchen, Zevenaar, Zutphen.
  • Deelnemende gemeenten in de provincie Overijssel: Almelo, Borne, Dalfsen, Deventer, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hardenberg, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Kampen, Losser, Oldenzaal, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Rijssen-Holten, Staphorst, Steenwijkerland, Twenterand, Wierden, Zwartewaterland, Zwolle.
  • Deelnemende gemeenten in de provincie Drenthe: Meppel, Westerveld.
  • Deelnemende gemeenten in de provincie Utrecht: Renswoude, Rhenen, Veenendaal.
  • Deelnemende provincies: Gelderland, Overijssel.
  • Deelnemende waterschappen: Waterschap Drents Overijsselse Delta.
 
 
Leertraject in de Gemeente Den Haag

Den Haag is actief aan de slag gegaan met de Code Sociale Ondernemingen door een leertraject voor sociaal ondernemers mogelijk te maken. De lessen uit dit leertraject worden op korte termijn voorgelegd aan de gemeente.

Logo Provincie Gelderland
Logo Provincie Overijssel
Logo gemeente Zwolle
Logo gemeente Arnhem
Contact
Vredenburg 40
  3511 BD Utrecht
  Route
info@codesocialeondernemingen.nl

KvK nummer: 73405183

Privacy statement

Disclaimer

Blijf op de hoogte.
Ontvang de nieuwsbrief!

Dit formulier wordt niet ondersteund door Internet Explorer.