De overeenkomsten en verschillen tussen Social Enterprise NL en de Code Sociale Ondernemingen

16 april 2020

Social Enterprise NL en de Code Sociale Ondernemingen werken samen aan de groei en professionalisering van de sector. Maar wat zijn nou precies de overeenkomsten en verschillen tussen beide organisaties en welke rol nemen beiden in het veld van sociaal ondernemerschap? Die vraag horen we geregeld voorbij komen, en beantwoorden we hieronder!

Aanvullend op elkaar

De Code Sociale Ondernemingen is in 2017, op verzoek van Social Enterprise NL, door een onafhankelijke commissie ontwikkeld. Vervolgens is de werkbaarheid van de Code uitgebreid getest door een groep early adopters. In december 2018 is de onafhankelijke Stichting Code Sociale Ondernemingen opgericht die de Code – en het Register – in Nederland uitrolt en beheert.

Met de oprichting van de Stichting Code Sociale Ondernemingen legt Social Enterprise NL de taak om de (h)erkenning van sociale ondernemingen te vergroten bij de Code. De focus van Social Enterprise NL blijft die van de netwerkfunctie, inspiratie, ondersteuning en lobby. De Code vormt een stevige neutrale en objectieve basis voor stakeholders om zich met sociale ondernemingen te verbinden. Een lidmaatschap bij Social Enterprise NL en deelname aan de Code kunnen elkaar hiermee goed aanvullen.

De overeenkomsten en verschillen

Wat Social Enterprise NL en de Code gemeen hebben, is dat zij zich allebei inzetten voor een sterke groei van de sector van sociale ondernemingen, én deze verbinden met belangrijke stakeholders. Social Enterprise NL doet dit enerzijds door het samenbrengen van sociaal ondernemers. Ze zorgt voor onderlinge verbinding van deze ondernemers en voor praktische activiteiten om de ondernemers te helpen in hun groei en ontwikkeling. Social Enterprise NL voert een actieve lobby om sociaal ondernemerschap en de daarbij horende actuele en urgente thema’s rondom sociaal ondernemerschap op de kaart te zetten.

De Code richt zich op herkenning van de sociale onderneming. De Code verifieert met een onafhankelijke toetsing of de onderneming impact first en volgens de principes van de Code handelt. Hiermee is de Code een stevig instrument en biedt het een formeel kader om beleid op te bepalen door overheden en andere stakeholders.

Deelname aan de Code en/of lidmaatschap van Social Enterprise NL

Deelname aan de Code heeft een zwaardere toetsing, de leden van Social Enterprise NL kunnen er dus niet op rekenen dat zij zonder verdere aanpassingen worden toegelaten tot de Code. Andersom geldt dat wel, deelname aan de Code geeft in principe recht op lidmaatschap van Social Enterprise NL. De introductie van de Code geeft Social Enterprise NL de ruimte tot een wat losser ledenbeleid dan voorheen, al blijft een heldere impact-oriëntatie en -communicatie een voorwaarde voor lidmaatschap. 

Bvenstaande informatie vind je tevens, evenals veel andere Veelgestelde Vragen over de Code,  op deze pagina! Heb je nog meer vragen? Laat het ons weten via info@codesocialeondernemingen.nl.

Contact
Vredenburg 40
  3511 BD Utrecht
  Route
info@codesocialeondernemingen.nl

KvK nummer: 73405183

Privacy statement

Disclaimer

Blijf op de hoogte.
Ontvang de nieuwsbrief!

Dit formulier wordt niet ondersteund door Internet Explorer.