Traject sociale inkoop Twente van start

Door: Bart van der Meer, stagiair bij Code Sociale Ondernemingen                              

17 april 2019

Op 9 april heeft ROZ Groep een bijeenkomst georganiseerd voor sociaal ondernemers rondom de vernieuwende samenwerking van Twentse gemeentes op het gebied van social return. Zo kan de rekening voor inkoop bij deelnemers van de Code Sociale Ondernemingen tot 100 procent opgevoerd worden.

PHOTO-2019-04-11-13-10-08.jpeg

Zo’n 40 geïnteresseerden kwamen naar de bijeenkomst die werd georganiseerd door ROZ Groep, een organisatie die zich inzet voor ondernemers en starters in Twente en de Achterhoek door het aanbieden van advies, coaching en financiering.

Beleid voor sociaal ondernemen

In Twente wordt door veertien gemeentes op een vernieuwende manier samengewerkt op het vlak van social return. Zo is er gemeenschappelijk beleid ontwikkeld, een gedeeld monitoringssysteem en heeft sociaal ondernemen onlangs een eigen status in dit beleid gekregen. Lidmaatschap van Social Enterprise NL en deelname aan het Register Sociale Ondernemingen geven hier verdere invulling aan.

Bedrijven met een opdracht of aanbesteding van een van de veertien Twentse gemeentes, en hierbij een Social Return On Investment (SROI) verplichting hebben, worden met deze regeling gestimuleerd om in te kopen bij een sociale onderneming. Het gaat in totaal om aanbestedingen van 1 miljard euro per jaar.

Twentse gemeentes
De deelnemende Twentse gemeentes

Voor sociale inkoop bij leden van Social Enterprise NL kan tot 50 procent worden opgevoerd. Bij (aspirant-)deelnemers van het Register Sociale Ondernemingen kan dit voor 100 procent. Social Enterprise NL was in Twente aanwezig om het lidmaatschap van Social Enterprise NL en de mogelijkheden voor deelname aan het Register Sociale Ondernemingen toe te lichten.

Kick-off van het traject

De veertien Twentse gemeenten bieden in samenwerking met Social Enterprise NL ondernemers een traject aan waarin ze worden ondersteund in de voorbereiding van de toelating tot het Register Sociale Ondernemingen.

In twee middagen en avonden gaan zij aan de slag met onderwerpen als Theory of Change, stakeholderbetrokkenheid, transparantie, financieel beleid en het borgen van sociale impact. Deze workshops vinden plaats op woensdag 22 mei en woensdag 12 juni in Hengelo.

Social return voor de regio

Tijdens de bijeenkomst sprak wethouder Roy de Witte van Gemeente Tubbergen verheugd over het traject en benadrukte hij de toegevoegde waarde van sociaal ondernemen voor de regio.

Ook de reacties van ondernemers uit de regio waren enthousiast, waaronder Peter van The Lagom Group: ‘De Code Sociaal Ondernemingen biedt The Lagom Group als sociale onderneming herkenning en erkenning voor haar streven naar impact. Door het onderstrepen van de principes van de Code en dit transparant te maken staan wij voor onze missie om onze doelgroep een plek te geven in de samenleving.’

Tot slot deelde Michèl Bosch, SROI coördinator van regio Enschede, nog de ambitie om het beleid van Twente in de toekomst uit te breiden naar een bovenregionaal beleid tussen Overijssel en Gelderland. Door sociaal ondernemerschap te stimuleren in de regio hoopt Michèl het beleid verder te ontwikkelen tot een springplank voor meer arbeidsparticipatie.

Benieuwd wat de Code Sociale Ondernemingen nog meer voor gemeentes kan betekenen? Lees er hier meer over. Geïnteresseerd om je sociale onderneming aan te melden voor het Register? Neem een kijkje op onze website of neem contact met ons op via info@codesocialeondernemingen.nl.

Contact
Cabralstraat 1
  1057 CD Amsterdam
  Route
088 505 4352
info@codesocialeondernemingen.nl

 

KvK nummer: 73405183

Privacy statement

Disclaimer

Blijf op de hoogte.
Ontvang de nieuwsbrief!

Dit formulier wordt niet ondersteund door Internet Explorer.