Tweede Kamer pleit voor meer (h)erkenning van sociale ondernemingen

5 december 2019

De afgelopen week was een interessante week voor sociaal ondernemerschap in Nederland. De Tweede Kamer boog zich over de initiatiefnota ‘Ondernemen met een maatschappelijke missie’ van Eppo Bruins, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. Hierin verkent hij de mogelijkheden die de overheid kan bieden om de sector verder te helpen.

Radio1 besteedde er uitgebreid aandacht aan

Op donderdag 28 november was het de initiatiefnota al onderwerp van gesprek op Radio1. Aan het woord kwam dhr. Bruins zelf, die introduceerde waarom hij deze nota heeft geschreven en op welke wijze hij hoopt dat dit de sector vooruit helpt: ‘Het is tijd dat we dit nu serieus gaan oppakken. Ik denk dat je een stap kunt zetten als je sociale ondernemingen beter kunt herkennen en erkennen. Dat moet met hele heldere en simpel te checken criteria.’

Ook Ian Smeyers, oprichter van Nelis Company en deelnemer aan het Register Sociale Ondernemingen, kwam aan het woord. ‘Ik vind het een goed idee. Als jij het echt sociaal doet en wordt ingehaald door bedrijven die dat zeggen te doen, dan is het fijn als daar beleid op komt. Daar wordt nu niet op afgerekend. Ik vind dat we dit met de Code en een juridische rechtsvorm zouden kunnen gaan toetsen.

Leendert Jan-Visser, directeur van MKB Nederland loopt er minder warm voor. Zij vinden een aparte rechtsvorm voor sociaal ondernemers ‘een verkeerde afslag’. ‘Je dupeert de kleine ondernemers die niet aan deze rechtsvorm kunnen voldoen, terwijl zij bij uitstek maatschappelijk ondernemen, met dit sympathiek bedoelde wetsvoorstel.’ Dhr. Bruins stelt hier tegenover dat landen om ons heen al zo’n rechtsvorm hebben. MKB-ers die internationaal handel drijven, kunnen daardoor juist eerlijker concurreren. Luister het hele interview hier terug.

De Tweede Kamercommissie besprak de initiatiefnota

En afgelopen maandag vond de bespreking van de initiatiefnota plaats in de Tweede Kamercommissie van Economische Zaken en Klimaat, waar ook onze directeur Joske Paumen bij aanwezig was. De behoefte aan grotere her- en erkenning van sociale ondernemingen werd breed gedeeld. Er bestonden nog veel vragen over de manier waarop. Moet dit inderdaad leiden tot een modaliteit of speciale status van de sociale ondernemingen? Hoe richt je dat in en is een nieuwe rechtsvorm daar inderdaad de beste manier voor? Moet een beperking op de winstuitkering daar onderdeel van vormen? En wat is de reikwijdte van zo’n modaliteit of keurmerk; wie komen ervoor in aanmerking?

Eppo Bruins pleitte voor meer ruimte en keuzevrijheid voor sociale ondernemingen met behoud van een gelijk speelveld. Hij wil de komende tijd graag bezien hoe hij dat kan doen. Het borgen van de maatschappelijke missie en impact staat voor hem centraal, net als het verbeteren van toegang tot financiering en kapitaal. En hij benadrukt: het gaat niet om goed of fout, het gaat om extra keuzevrijheid voor sociaal ondernemers. Voor een kort verslag van het debat, verwijzen wij graag naar dit artikel van Social Enterprise NL. En het gehele debat is tevens terug te zien via Debat Gemist.

Hoe nu verder?

De Tweede Kamer zal naar verwachting na de publicatie van het door staatssecretaris Keijzer aangekondigde onderzoek verder in debat gaan over het stimuleren van sociaal ondernemerschap. In dit onderzoek centraal hoe sociale ondernemingen beter herkend en erkend kunnen worden Tijdens de bespreking werd opgeroepen om de enquête voor dat onderzoek breed te delen, dat doen we bij deze graag. Dit is dé kans voor ondernemers om hun visie te delen op wat er noodzakelijk is om de sector verder te helpen. We zijn benieuwd naar het vervolg van deze ontwikkelingen en houden jullie op de hoogte.

Contact
Cabralstraat 1
  1057 CD Amsterdam
  Route
088 505 4352
info@codesocialeondernemingen.nl

 

KvK nummer: 73405183

Privacy statement

Disclaimer

Blijf op de hoogte.
Ontvang de nieuwsbrief!

Dit formulier wordt niet ondersteund door Internet Explorer.