Elanda de Wit (BVNG) over sociaal inkopen en het Register

Impact first is hét verschil tussen een sociale en een reguliere onderneming. Maar ook een sociale onderneming wil natuurlijk ondernemen, dus klanten aan zich binden. Wat kan de Code daarin betekenen? We vragen het Elanda de Wit, vakgebiedmanager Participatie bij BVNG. Om diensten en producten in te kopen bij sociale ondernemingen, maakt ze geregeld gebruik van het Register van de Code.

Detachering- en adviesbureau BVNG houdt zich bezig met het detacheren van professionals binnen gemeenten en zorgorganisaties. Dit betekent dat het bureau vaak grote (semi)overheidsopdrachten gegund krijgt om mensen bij gemeenten of zorginstellingen te plaatsen. Daar staat regelmatig een SROI- of social-returnverplichting tegenover: een deel van de opdrachtsom moet ingezet worden om ook kansen te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Als vakgebiedmanager Participatie zorgt Elanda de Wit dat BVNG die verplichting daadwerkelijk invult. Elanda: “We nemen SROI heel serieus, want we zijn een maatschappelijk betrokken organisatie. Dat dragen we ook uit, dus dat moeten geen loze woorden zijn. Door op verschillende manieren invulling aan onze SROI te geven, maken we die betrokkenheid concreet en laten we zien dat we het menen.”

“Er zijn drie manieren waarop je SROI in mag vullen: door zelf werk te bieden aan specifieke doelgroepen, door sociale activiteiten uit te voeren en door sociaal diensten in te kopen. Gemeenten maken hierbij vaak gebruik van het ‘bouwblokkenmodel’. In dit model zijn fictieve bedragen in euro’s aan doelgroepen gekoppeld. Als je bijvoorbeeld iemand met een Wajong-uitkering aanneemt, vertegenwoordigt dat een bepaalde waarde die je op mag geven als social return. Daarnaast mag je uren die je aan activiteiten besteedt opvoeren, net als facturen van sociale ondernemingen die door de gemeente worden erkend.”

Werkplekken, activiteiten en inkopen

“Bij BVNG besteden we veel aandacht aan diversiteit en inclusie en we zijn daar in ons aannamebeleid alert op. We zijn trots op de mooie groep diverse collega's die we al in dienst hebben. Daarnaast blijven we werken aan de uitdagingen die we op dit thema nog tegenkomen. Zo kunnen we de SROI niet volledig invullen door zelf werk te bieden op onze kantoren of in detacheringscontracten."​

"​​​​Om dat toch volledig voor elkaar te krijgen, maken we ook van de andere mogelijkheden gebruik. We verzorgen sociale activiteiten, zoals sollicitatielessen op vmbo-scholen en scholen voor voortgezet speciaal onderwijs, waar jongeren met gedragsproblemen les krijgen. Inmiddels zijn we ook bewust aan de slag gegaan met inkopen bij sociale ondernemingen."

"We hebben vijf vestigingen: in Hoorn, Leeuwarden, Groningen, Zwolle en Apeldoorn. Daarvoor kopen we artikelen in en we organiseren met enige regelmaat activiteiten rondom die kantoren. We zijn gaan kijken hoe we dat allemaal op een zo maatschappelijk verantwoorde manier kunnen inkopen. Inmiddels geven we onze externe bijeenkomsten bij voorkeur op locaties met een sociaalmaatschappelijk karakter en kopen we het merendeel van onze relatiegeschenken in bij organisaties die sociale impact maken.”

De Code

“Om te weten bij welke bedrijven ik in moet kopen, volg ik veel platforms, waaronder de Code Sociale Ondernemingen. Bij ondernemingen uit het Register kopen we bijvoorbeeld cadeaubonnen in, zoals bij ohmygood, koffiebonen en kerstpakketten bij Drents Bakkie en we huren vergaderlocaties, zoals bij De Oude Keuken.”

“Ik zou het ondernemingen die sociaal ondernemen zeker aanraden om zich te registreren. Ik heb al eens meegemaakt dat ik een factuur niet op mocht voeren als social return, omdat de sociale onderneming bij wie ik had ingekocht niet bij de Code of een vergelijkbaar platform was geregistreerd. Als inkopende organisatie hebben wij er dus wat aan als sociale ondernemingen zich bij de Code laten registreren. Maar de onderneming heeft er zelf ook wat aan: het kan hen nieuwe klanten of opdrachtgevers opleveren die bewust en met impact willen inkopen. Ik hoop ook andere inkopende organisaties te stimuleren om platforms als de Code te volgen. Ik geef regelmatig presentaties over de invulling van social return en daarbij verwijs ik mede naar het Register."

"Op de diensten en producten die wij inkopen, krijgen we in ieder geval heel veel enthousiaste reacties. De maatschappelijke insteek van deze ondernemingen past dan ook goed bij wie wij willen zijn.”

Elanda de Wit

Contact
Cabralstraat 1
  1057 CD Amsterdam
  Route
088 505 4352
info@codesocialeondernemingen.nl

 

KvK nummer: 73405183

Privacy statement

Disclaimer

Blijf op de hoogte.
Ontvang de nieuwsbrief!

Dit formulier wordt niet ondersteund door Internet Explorer.